Резюме є попереднім переглядом деяких ваших найкращих робіт і досягнень. Але як написати таке, щоб це не звучало так, ніби ви хвалитеся чи хизуєтесь?   Що ж, ви потрапили в потрібне місце! У цьому пості ми навчимо вас усього, що вам потрібно знати про те, як скласти правильне резюме.

💡
Резюме - крок за кроком.
  1. Виберіть правильний формат і макет резюме.
  2. Вкажіть свої особисті дані та контактну інформацію та загальну ключову інформацію (summary).
  3. Перелічіть свій досвід роботи та досягнення.
  4. Напишіть свої найкращі soft&hard навички.
  5. Додайте додаткові розділи резюме - мови, хобі тощо (необов'язково).

Правильний формат і макет резюме


Перш ніж почати працювати над своїм резюме, вам потрібно вирішити, як ви збираєтеся його складати.
Макет резюме:
З базовим резюме у текстовому редакторі вам доведеться проводити години з форматуванням. Ви внесете незначні зміни і БАМ! Весь макет вашого резюме буде зіпсований. Замість використання текстового редактора ми рекомендуємо вибрати конструктор резюме (у наступних постах розповімо детальніше про такі).
Формат резюме: Існує три типи форматів резюме : у зворотному хронологічному порядку, функціональні або на основі навичок, а також комбінація обох. Вибір залежить від типу роботи, на яку ви претендуєте, та вашого рівня досвіду.

Загальна ключова інформація


Загальна ключова інформація (summary). Це розділ, який підсумовує решту вашого резюме.
Опишіть ваш загальний досвід роботи в обраному напрямку та те, що виділяє вас з поміж інших кандидатів (наприклад: «Досвідчений професіонал із 3+ роками досвіду в маркетингу, написанні контенту та охопленні. Досвід написання для таких авторитетних видань, як Forbes, Business Insider тощо. Хочу допомогти компанії X збільшити свою присутність в Інтернеті та залучити більше потенційних клієнтів за допомогою вмісту».).

Обов’язково двічі або навіть тричі перевірте розділ контактної інформації та переконайтеся, що все правильно та актуально.

Досвід роботи та досягнення

Найважливішою частиною вашого резюме є ваш досвід роботи. Тут ви справді продаєте себе, демонструючи свої минулі досягнення та обов’язки.

Якщо вам вдасться освоїти лише цей розділ, ви будете знати понад 80% усього, що потрібно знати про те, як скласти резюме. Є багато найкращих практик для написання вашого досвіду роботи. Перш ніж ми заглибимося в усі нюанси, почнімо з основ..

Як вказати досвід роботи в резюме

Стандартний формат вашого досвіду роботи такий:

  • Назва посади/посада. Назва вашої посади вказується над кожним записом про досвід роботи. Коли менеджер з персоналу переглядає ваше резюме, ви хочете, щоб вони з першого погляду знали, що у вас є відповідний досвід роботи для цієї роботи.
  • Назва/Місцезнаходження/Опис компанії. Потім ви називаєте ім’я відповідного роботодавця, а також місце розташування офісу, в якому ви працюєте/працювали. У деяких випадках ви також можете коротко описати компанію, якщо організація не є відомим ім'ям.
  • Досягнення та відповідальність - це суть кожного запису про досвід роботи. Залежно від вашої сфери, ви хочете перерахувати або свої досягнення, або обов’язки.
  • Дати працевлаштування - часові рамки вашої роботи в кожній компанії. Не впевнені щодо точних дат, коли ви десь працювали? Не хвилюйтеся - вам не потрібно бути точним по днях, поки це близько. Стандартний формат, якого очікують рекрутери та роботодавці, – мм/рррр (це особливо важливо, коли ваша заявка на роботу аналізуватиметься системою відстеження кандидатів).
💡
Тепер, коли ви знаєте, як перерахувати свій досвід, ми поговоримо про те, як написати про свій досвід таким чином, щоб ви виділялися серед конкурентів.
Перелічіть досягнення

Однією з найпоширеніших помилок резюме є перерахування лише обов’язків у розділі досвіду роботи.

Справа ось у чому: у більшості випадків менеджер з найняття знає, якими саме були ваші обов’язки. Скажімо, ви, наприклад, менеджер з продажу. 90% усіх інших резюме, ймовірно, згадують приблизно те саме.

Але, щоб виділитися, зосередьтесь на досягненнях у своєму резюме. Або, кажучи простою мовою, як саме ви допомогли компанії розвиватися, досягти квартальних квот і так далі.
Адаптуйте своє резюме до вакансії

Для цього потрібно вказати в резюме правильні ключові слова з оголошення про роботу. Просто згадайте кожну вимогу у своєму резюме, враховуючи, що у вас є відповідні досягнення та кваліфікація!

Що вказувати у розділі "Освіта"

Якщо у вас немає досвіду роботи, спочатку вкажіть свою освіту.
Згадайте свій останній навчальний запис зверху.
Якщо ви маєте вищу освіту, взагалі не згадуйте свою середню школу.

Навички 

(Soft & hard)


Ще один обов’язковий розділ у вашому резюме – це розділ «Навички». Тут ви маєте згадати всі свої ноу-хау, які роблять вас ідеальним кандидатом на роботу.

Є 2 типи навичок, які ви можете включити у своє резюме:
Hard Skills (вимірні здібності). Це може бути що завгодно: від кодування на Python до знання того, як готувати страви тайської кухні.
Soft Skills (Особисті навички). Це суміш соціальних навичок, навичок спілкування, особистих рис, кар’єрних якостей тощо. Лідерство, критичне мислення, управління та комунікація – це лише деякі з них.

Гарне резюме має охоплювати і те, і інше.

Інше

Додаткові важливі розділи резюме

Розділи, які ми вже розглянули, є обов’язковими для будь-якого резюме. Вони є хлібом з маслом для будь-якої заявки на роботу, і якщо ви правильно їх подасте, ви отримаєте будь-яку роботу, на яку подасте заявку. Однак наступні розділи справді можуть дати вам поштовх тут і там.

Мови - навіть якщо посада не вимагає від вас знання конкретної мови, вона все одно може стати в нагоді в якийсь момент. Зрештою, завжди краще знати більше мов, ніж менше.
Хобі та інтереси - Якщо у вашому резюме залишиться додаткове місце, не соромтеся продемонструвати свою особистість у розділі хобі/інтересів.
Досвід волонтерства - Якщо ви належите до тих людей, які витрачають свій вільний час на допомогу іншим, але не очікують нічого натомість, швидше за все, ви належите до того типу працівників, які знадобляться не тільки заради грошей. Створюється враження, що ви відданий, лояльний працівник.
Сертифікати та нагороди - якщо ви маєте їх, обов'язково додайте їх у резюме.
Публікації - Якщо у вас є опубліковані роботи (в Інтернеті чи в науковому журналі), ви можете включити їх у своє резюме. Обов’язково додайте URL-адресу, щоб HR знав, де перевірити вашу роботу!

Перевіримо написане?

Безкоштовний контрольний список для написання резюме

Тепер перевіримо за ключовими питаннями чи нічого не забули вказати у своє СV.

1. Чи є у вашому розділі контактної інформації вся необхідна інформація?
2. Ваша контактна електронна адреса ?
3. Чи використовуєте ви правильний формат резюме?
4. Ваше резюме займає 1-2 сторінки?
5. Чи включили ви всі обов’язкові розділи у своє резюме?
6. Ви перерахували лише найбільш відповідний досвід роботи?
7. Ви перерахували досягнення замість обов’язків?
8. Чи адаптували ви своє резюме до оголошення про роботу, на яке подаєтесь?
9. Чи вказали ви у своєму резюме необхідний досвід роботи?
10. Ви вказали свою освіту в резюме?
11. Ви перерахували всі необхідні навички для посади, на яку претендуєте?
12. Чи додали ви інші важливі розділи резюме?
13. І, нарешті, ви перевірили своє резюме? Радимо попросити друга або скористатися програмним забезпеченням на зразок Grammarly.

Якщо все вищезгадане вказане, вітаємо, ви засвоїли все, що потрібно знати про те, як складати резюме, і можете продовжувати пошук роботи! Якщо ви пропустили деякі моменти, просто перегляньте своє резюме ще раз і вдоскональте його, наскільки це можливо.